About Me

My photo
Melestarikan sebuah impian...blog ini merupakan satu wadah bagi diri saya untuk menggarap pelbagai genre penulisan dan juga menempatkan pelbagai koleksi warisan budaya melayu yang semakin pupus ditelan zaman..semoga kita dapat sama-sama berkongsi dan mendapat manfaatnya..

Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KEK COKLAT MOIST

Seronok bila tengok orang dok pos macam2 masakan di FB yang mana saya turut menjadi ahli group. Sempat bersoping sakan membeli bahan-bahan kuih. Kuih apa nak buat tu saya belum fikir lagi hihi. Yang penting segala macam bahan yang perlu, dah ada bila hati tergerak untuk mencuba. Cuba jaya kata orang.. Kek Coklat Moist ni dah banyak kali saya menjamahnya bila kawan-kawan bawa ke sekolah. Buat tempahan pun selalu juga.. :)

Mula-mula saya fikir kek ini sangat cerewet untuk membuatnya..tetapi bila saya dapat resipi yang disukat guna cawan ni saya lebih yakin utk mencuba. Mudah..tak perlu nak timbang bagai..Teringat zaman buat kuih dengan aruah ibu dan kakak-kakak, semuanya disukat dengan cawan. Yang pasti kuih yang diidamkan menjadi. Jom sama-sama kita mencuba :)



KEK COKLAT MOIST 

Bahan A
1 cawan air
1 cawan minyak masak
1 cawan susu pekat
1 cawan serbuk koko
1 cawan gula kastor
4 biji telur pukul dulu 

Bahan B
1 1/2 cwn tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat

Bahan C ( Topping )
1 cawan minyak masak
1 cawan serbuk koko
1 cawan susu pekat
Sedikit Susu kotak jika perlu

Cara-caranya :
Masak bahan A(kecuali telur) dengan api sederhana ( masak sehingga gula larut tak perlu spai didih ye ...4 biji telur dipukul dn masukkan dlm adunan A, Akhir sekali masukkan tepung sikit2 kacau guna senduk jer. Masukkan dlm bekas atau loyang yg di sapu planta.. Siap untuk di kukus selama 1jam, bekas kecil mcm sy ni 20-30 min jer..

Cara-cara membuat topping :
Panaskan minyak masak dan masukkan serbuk koko dan susu pekat kemudian kacau. ( sekiranya pekat sangat boleh masukkan sedikit susu kotak atau kurangkan serbuk koko. Siap untuk di topping

0 comments: