Bahan-Bahan: | |
1 kg kelapa parut (sudah dikupas kulitnya) 500g sagu biji 2 tsp rata garam halus | Gula melaka secukupnya daun pisang(dilayur) Lidi secukupnya |
Cara: | |
1 Basuh sagu biji.Tapis dab biarkan 30 minit. 2 Basuh sagu biji sekali lagi.Biarkan di tapisan selama 30 minit lagi. 3 Gaul sagu biji dengan kelapa parut dan garam halus. 4 Letakkan satu sudu makan campuran sagu biji-kelapa ke atas daun pisang. Tabur gula melaka yang telah diracik. Tutup dengan satu atau dua sudu makan campuran sagu biji-kelapa parut. 5 Semat daun pisang dengan lidi. 6 Kukus hingga naik wap(20 minit)atau sehingga daun pisangnya layu. | |
Tambahan: | |
Sagu biji usah direndam, hanya setakat dibasuh sahaja untuk kedua-dua kalinya. |
Abok-abok Sagu
Posted by Maya at Friday, July 16, 2010
Labels: RESEPI
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment