Kuih yang diperbuat daripada pulut merupakan kegemaran anak dara saya sejak kecil . Lemang, pulut panggang, pulut inti dsbnya begitu menyelerakan tekaknya. Saya pula sememangnya kurang sedikit kuih-kuih dari pulut ni. Mungkin juga anak dara saya dibesarkan di negeri bapanya yang terkenal dengan lemang sebagai makanan tradisi. kelmarin seorang teman membawa kuih lopes sebagai bekalan ke sekolah. Enak juga rasanya..Saya bercadang untuk membuatnya memandangkan dah lama juga saya tidak menyediakan hidangan daripada pulut ini. Bila tu...?
Bahan-bahan:
2 cawan beras pulut
2 cawan santan cair
1/2 cawan air pandan (dikisar)
1 sudu kecil air kapur
1/2 sudu kecl garam
Beberapa titik pewarna hijau
Kelapa parut yg di gaul dengan sedikit garam.
Cara penyediaan:
1. Cuci beras pulut, rendam beras pulut dgn air yang dicampurkan dengan perwarna hijau dan air kapur. Rendamkan selama 3jam.
2. Kisar daun pandan bersama 1/2 cawan air dan tapiskan airnya.
3. Toskan beras dan masukkan dalam loyang. Kukus selama 20minit.
4. Kemudian masukkan santan yang dicampurkan dgn garam dan air pandan kukus lagi selama 30minit.
5. Alas bekas 4segi/bulat dengan plastik/daun pisang. Ambil pulut yg telah masak tadi dan tekan padat2 dgn plastik/daun pisang.
6. Biarkan sejuk,kemudian potonglah ikut bentuk yang disukai. Kemudian golekkan dalam kelapa parut.
Bahan Untuk Air Gula:
3 ketul gula melaka
5 sudu besar gula
3 cawan air
2 helai daun pandan ~ disimpul.
Cara penyediaan:
~
Masukkan semua bahan ke dalam periuk. Bila mendidih kecilkan api dan
masak hingga agak likat/pekat. Bila sudah sejuk bolehlah dimakan bersama
pulut.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment