Bila menyebut bandar Muar, Johor ( kampung kelahiran saya) pasti di dalam fikiran tergambar mi bandung Muar yang begitu enak sekali. Sepanjang saya bermastautin di negeri kelahiran suami di Perak ni, saya belum lagi terjumpa mi bandung yang seenak di tanah tumpah darah saya itu. Saya sendiri pun belum lagi mampu menyediakan hidangan mi bandung yang serupa itu..cuma mungkin ianya lebih sedap berbanding yang terdapat di sini ( pendapat teman-teman yang telah merasai masakan mi bandung saya ). Di sini saya paparkan resipi mi bandung bagi mereka yang berminat mencubanya..
BAHAN A:
3 sudu besar cili kering (giling)
50 gm udang kering (tumbuk)
5 ulas bawang kecil (tumbuk)
3 ulas bawang putih (tumbuk)
1 sudu besar kacang tanah (tumbuk)
Gula dan garam secukup rasa
Minyak untuk memasak
BAHAN B:
1 bungkus mi
500 ml air
200 gm udang
100 gm sotong
200 gm sawi
2 biji telur
Sedikit bawang goring
CARA MENYEDIAKAN:
1.Tumiskan kesemua bahan A, apabila sudah garing masukkan air dan biarkan hingga
mendidih.
2.Masukkan sotong, udang dan sawi.
3.Masukkan pula mi dan pecahkan telur.
4.Akhir sekali masukkan air dan biarkan mendidih.
Anda boleh menambahkan ayam atau daging untuk mempelbagai bahan kuah tersebut. Hidangkan panas-panas..
0 comments:
Post a Comment